科学方舟

• 当前位置: 首页>>通知公告>>正文
    航海学院111引智基地专家系列学术报告(五)通知
      审核人:

报告人:Terrence W. Simon,美国明尼苏达大学

报告题目Turbine Endwall Cooling as affected by Endwall Contouringand Leakage and Cooling

Flows(受端壁轮廓、泄露和冷气流影响的涡轮端壁冷却)

报告人简介:Terrence W. Simon,男,美国明尼苏达大学机械工程系资深教授、“Ernst R. G. Eckert”教授,ASME Fellow、前任传热领域顶级期刊ASME Journal of Heat Transfer主编(2010-2015)。获得华盛顿州立大学学士(1968)、加州大学伯克利分校硕士(1971)、斯坦福大学博士(1981)。曾担任国际传热传质中心副主席和主席、Nusselt-Reynolds奖评委、Nukiyama纪念奖评委、第13届国际传热大会报告展板会场主席、国际会议燃气轮机系统传热大会副主席、ASME-ATI-UIT 热能与环境大会副主席;研究兴趣为稳态/非稳态过渡流和湍流的传递、对流换热和流体力学、电子冷却、燃气轮机、斯特林机、能源储存、等离子切割、太阳能处理等。

报告内容简介The effects of engine-representative combustor cooling and flows introduced for sealing and cooling on endwall adiabatic effectiveness and passage temperature fields in a high pressure turbine of a gas turbine are documented. The measurements are made on a stationary linear cascade with an axisymmetrically-contoured endwall of modern engine geometry and with engine-representative approach flow thermal and fluid mechanics characteristics. The measurements give insight into mixing of combustor liner coolant and leakage and cooling flows with hot core gases ahead of and within the airfoil row. To document the effects of the various coolant streams on the passage thermal fields, cases that separate the thermal effects of the various coolant streams are compared. Reported results are thermal fields in the passage and adiabatic wall temperatures. The results give insight into mixing between the coolant streams and the mainstream passage flow. The results demonstrate that much of the endwall cooling is contributed by approach flow coolant (combustor coolant). This is an important result that has previously not been well documented.

邀请人:谢公南教授

报告时间:8月15号(星期三)下午3:00-4:30